Juba viiendat korda toimuv Haapsalu Gurmeeturg leiab sel aastal aset 31. augustil ning pakub kohalikku toorainet ja tooteid lisaks Läänemaale ka mujalt Eestist.
Haapsalu ajaloolises raudteejaamas toimuvast Gurmeeturust on saanud Lääne-Eesti suurim kohaliku toidu sündmus. Eelmisel aastal oli turul esindatud 60 toidutootjat ning seda külastas ligi 1300 inimest. Turu eesmärk on tutvustada kohalikku toitu kogu oma mitmekesisuses, ürituse kandvaks ideeks on „kohalik ongi gurmee“.
Gurmeeturu üks tõmbenumber on tasuta degustatsioonimenüü kohalikust toorainest, mille on ette valmistanud Eesti tuntud tippkokk koostöös Haapsalu kutsehariduskeskuse kokandusõpilastega. Sel aastal valmib menüü Läänemaa oma tippkoka ja Von Gernet restorani Chef de Cuisine Tanel Kulboki käe all.
“Huvi erinevate maade köökide vastu on viinud mind aastateks rändama, avardades ja julgustades proovima ning pakkuma uusi ja huvitavaid maitseid. Samas on see õpetanud mind lugu pidama kohalikust tootjast ja väärtustama nende panust meie toidulaua rikastamisel,” ütles Tanel Kulbok.
Läänemaa toidutootjate registreerimine turule lõpeb 30. juunil, kaugemalt tulijad saavad osaleda piirkondlike ühislettidega. Kodukant Läänemaa tegevjuhi Liis Moori sõnul on Gurmeeturg aastatega muutunud toidutootjate seas hinnatud müügi- ja turundusürituseks. “Järjest rohkemad tootjad nii Läänemaalt kui ka kaugemalt on meiega otse ühendust võtnud sooviga turul osaleda. Kuna müügipind on piiratud, teevad lõpliku osalejate valiku korraldajad. Eesmärk on külastajatele pakkuda võimalikult laia tootevalikut ja kulinaarseid üllatusi,” lausus Moor.
Haapsalu Gurmeeturgu korraldavad MTÜ Kodukant Läänemaa ja MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts. Üritus on osa septembris toimuvast Eesti toidu kuust.
Gurmeeturu tegemisi saab jälgida ürituse Facebooki-lehel.