Friikartulid on üks laste ja täiskasvanute lemmiktoite, mida saab süüa nii kiirtoidukohtades kui ka salati ja liha kõrvale. Nende valmistamiseks on mitmeid viise – on võimalik osta poest sügavkülmutatud friikartulid ja need ahjus, fritüüris või pannil soojaks teha.
Teine võimalus on neid ise valmistada. Tegelikult on see imelihtne, kuna vaja läheb vaid kartulit ja maitseaineid ja olenevalt köögitehnikast võib minna vaja ka õli.
Kuigi friikartulid on üsna kaloririkas toit, on neid ise valmistades võimalik teha tervislikum alternatiiv Järgnevalt toome teieni nõuanded, mis võimaldavad teil valmistada lemmiktoitu kiiresti ja tervislikult.
Millega teha kartuleid?
Sellele küsimusele vastuse leidmiseks tasub vaadata olemasolevat köögitehnikat. Söögikohtades kasutatakse selleks fritüüre. Et kodus saaks sarnase maitseelamuse, tasub kasutada samuti fritüüri. Nüüd tekib küsimus, kas õlifritüür või kuumaõhu fritüür. Viimasega valmistatud toit on tervislikum, sest frittimiseks kasutatakse kuuma õhku, mitte õli, kuid toit maitseb samamoodi nagu siis, kui see oleks valmistatud õlis.
Juhul, kui fritüüri pole, saab friikartuleid valmistada ka paksu põhjaga potis või pannil. Selleks tuleb aga kasutada rohkelt õli, mistõttu ei pruugi valminud toit olla samuti kõige tervislikum. Peale selle võtab selline toidu valmistamine rohkelt aega, kuna õli soojendamine võtab omajagu aega.
Üheks tervislikumaks võimaluseks on ka friikartulite valmistamine ahjus. Kui ahjul on olemas pöördõhu funktsioon, siis on võimalik valmistada ka seal ideaalselt krõbedaid ja kuldpruune friikaid.
Õiged kartulid
Friikartulite kõige olulisem komponent on aga kartul ise. Kui soovite valmistada friikartuleid, on õige sordi valimine ülimalt oluline. Kartulid peaksid olema ühtlased, piklikud ja umbes samas suuruses. Arvesse tasub võtta ka seda, mis on kartuli tärklise ja niiskuse sisaldus. Praadides kulutab kartul kaalu ja tavaliselt võtab liiga palju õli. Seega sobivad kartulid, mis imavad endasse minimaalselt õli, kuid küpsevad krõbedaks. Seega peaks nendes olema palju tärklist.
Kartulitel vahet tegemine võib tunduda keeruline, sest ainuüksi peale vaadates ei ole võimalik teha kindlaks selle sisu. Siinkohal ei aita ka sortide omaduste tundmine, sest kuumal ja põuasel ajal kasvanud kartulid võivad olla väga tärkliserikkad ka siis, kui sort on muidu vesisem.
Selleks, et kartuli sisu kohta teada saada, tuleb lõigata toores kartul noaga pooleks. Kui noale jääb kleepuv kiht, mis on paks ja piimjas, on selles kartulis rohkelt tärklist. Kui noaterale ei jää midagi, on selles kartulis palju niiskust, mistõttu sobib ta näiteks kartulisalatiks.
Kartulite ettevalmistamine
Kui õiged kartulid on valitud, on väga oluline ka see, milliseks nad lõigata. Enne lõikamist tasuks pesta kartuleid külma veega, Kartulilaastud soovitatakse lõigata nii peenikeseks, kui võimalik. Niimoodi muutub kartul krõbedamaks, mistõttu on võimalik, et sööte seda vähem. Kartulikangid peaksid olema umbes 5 mm paksud. Peale lõikamist tasuks samuti loputada kartuleid jooksva vee all, et vabaneda üleliigsest tärklisest. Seejärel nõrutage ja patsutage kartulid köögirätikus kuivaks.
Kui soovite, et kartulid oleksid veelgi tervislikumad, tasub enne praadimist nad aurutada või keeta. Selleks tuleb keeta valmislõigatud kartulilaaste umbes 10 minutit ning seejärel praadida kerges õlis. Võrreldes keetmisega on veelgi tervislikum valik mõistagi aurutamine. Selleks vajamineva köögitehnika leiate siit.
Küpsetamine
Kõige olulisem protsess friikartulite valmistamisel tundub olevat küpsetamine või valmistamine. Kui kasutate selleks potti või panni, tuleb kallata sinna kõigepealt umbes 6-7 cm kõrgune kogus õli. Pott või pann tuleb kuumutada umbes 130 kraadini ning seejärel tuleks sinna tõsta kurnlusika abil kartulikangid. Kartulid tuleks segada kergelt läbi ja seejärel küpsetada umbes 10 minutit, kuniks nad on läbi küpsenud. Seejärel tõstke kartulid anumast ja korrake protsessi ka teiste kartulitega. Kindlasti ärge unustage kartuleid aeg-ajalt segada.
Kartulite välja võtmiseks kasutage samuti kurnlusikat ning pange köögipaberile, et nad saaksid taheneda. Seejärel kuumutage õli 190 kraadini ning küpsetage kartuleid umbes 5 minutit, kuniks nad on krõbedad ja kuldsed. Seejärel laske neil samuti köögipaberil taheneda. Kasutada võib ka paberrätikut, mis aitab eemaldada liigse rasva.
Kui kasutate kartulite valmistamiseks kuumaõhu fritüüri, siis on vaja kuumutada fritüür 160 kraadini. Enne fritüüri panemist tasub segada kartulid vähese õliga. Seejärel pange kartulid fritüüri 16 minutiks. Kui aeg on täis, siis võtke kartulid fritüürist, raputage neid ja pange temperatuuriks 180 kraadi. Laske friikartulitel olla fritüüris veel 12 minutit. 6 minuti möödudes võtke korv fritüürist ja segage kartuleid.
Kartulite ahjus valmistamiseks tuleks nad enne ahju panemist maitsestada ja laotada ühe kihina ahjuplaadile. Kokku kulub ahjus valmistamiseks aega 40 minutit, seejuures tuleb iga 10 minuti järel kartuleid pöörata, et nad igalt poolt ühtlaselt küpseksid.
Maitsestamine
Peale teistkordset õlis käimist tuleks kartulid kohe maitsestada ja serveerida, et nad ei jõuaks maha jahtuda. Toitu saab tervislikumaks muuta ka siis, kui valite selle jaoks õiged maitseained. Näiteks kui kasutate pan- või taimset soola, on toit veidi tervislikum. Maitsestamiseks kasutatakse enamasti kõigest soola, kuid on võimalik lisada ka näiteks küüslauku, pipart ja jahvatatud paprikat.
Maitsvate friikartulite valmistamiseks vajaliku leiate Kaup24.ee veebipoest!