Haapsalus sai põlevast konist alguse kulupõleng

Eile kell 14.58 teatati häirekeskusele maastikupõlengust Haapsalu linnas Espre külas. Teataja oli visanud suitsukoni prahihunnikusse ning sellest süttis põlema ka prahihunnikut ümbritsev kulu. Põleng oli umbes 50 x 50 meetrisel maa-alal ning levis osaliselt ka võsastikku. Päästjad kustutasid tulekahju.

Päästjad Espres kulupõlengut kustutamas. F: Päästeamet

Eile kell 16.17 teatati häirekeskusele tulekahjust Haapsalu linnas Tööstuse tänaval. Põles paarkümmend ruutmeetrit kulu ning mõned kännud. Tulekahju likvideeriti kell 16.40.

Soojenevate kevadilmadega hakkavad inimesed kodude ümbrusi ja aedu korrastama ning selle käigus tehakse tihti mittenõuetekohaseid ohtlikke lõkkeid või põletatakse kuluheina. Kulupõletamine ja süütamine on keelatud, ohtlik ja karistatav tegevus.

Päästjad tuletavad meelde lõkkepõletamise peamised ohutusnõuded:

Kulupõletamine on keelatud

  • Vähegi tugevama tuulega lõket teha ei tohi. Tuule kiirus peab olema alla 5,4 meetri sekundis, millega liiguvad ainult puude peenemad oksad
  • Lõkkeaseme ümbrus tuleb rohust ja kulust puhastada ja piirata mittesüttiva pinnase ning kividega
  • Lõkke juures peavad olema esmased kustutusvahendid, ämber veega, kustuti või kasutusvalmis veevoolik
  • Alla ühemeetrise läbimõõduga lõkke tegemisel peab lõkkekoht paiknema hoonetest või põlevmaterjali hoiukohtadest vähemalt 8 meetri kaugusel
  • Üle ühemeetrise läbimõõduga lõkke tegemisel peab selle tegemise koht paiknema hoonetest või põlevmaterjali hoiukohtadest vähemalt 15 meetri kaugusel
  • Enne lahkumist peab veenduma, et lõke oleks täielikult kustunud

JÄRVAMAA

Väätsa ja Türi päästjad käisid kustutamas eile põlenud Väätsa prügilat, kust taas olid tõusnud leegid. Päästjad kustutasid tulekolde, kuid kuna prügila põleng on sarnane rabatulekahjuga tähendab see seda, et tuli läheb kihtide kaupa sügavamale. See raskendab kustutustöid oluliselt ning kaasama peab rasketehnika, mis kiht kihilt tulekolded lahti harutada aitab. Kuna põlevmaterjal on kokku pressitud siis võib veel päevi hiljemgi leegid välja tulla. Lisaks tule sügavale minemisele raskendab päästjate tööd prügi põlemisel eralduv hais ja erinevad aineaurud.

PÄRNUMAA

  1. aprillil

– kell 12.11 sai häirekeskus teate Põhja-Pärnumaa vallast Allikõnnu külast, kus Alexela tanklas oli klient lasknud lekkivast bensiinipaagist valguda maapinnale umbes 60 liitrit kütust. Päästjad katsid bensiini absorbentainega.

– kell 14.04 teatati häirekeskusele maastikutulekahjust Saarde vallas Tali külas. Lõkkest süttinud kulu levis kiiresti kolmele hektarile ning süütas levides ka väiksema kuur – garaaži. Hävis kuuris sees olnud sõidukõlbmatu auto ning teine auto sai kuumakahjustusi. Ohtu sattusid läheduses olevad sõiduautod ja teisedki kuurid. Päästjad kustutasid tulekahju kell 14.59.

– kell 18.54 teatati häirekeskusele kulupõlengust Saarde vallas Leipste külas. Teataja oli süüdanud põlema kraavis kulu ning ei jõudnud ise enam kustutada. Põles umbes 4 x 8 meetri suurune ala, mille päästjad kustutasid kell 19.13.

– kell 18.56 teatati häirekeskusele tulekahjust Lääneranna vallas Ridase külas. Ridase bussipeatuse taga, umbes 0,2 hektari suurusel alal, põlesid kulu ning kadakad. Päästjad likvideerisid põlengu kell 19.41.

– kell 19.08 teatati häirekeskusele, et Lääneranna vallas Lihula linnas Piiri bussipeatuse läheduses toimub maastikupõleng, mis levib kiiresti hoonete poole. Põles umbes 2 hektarit heinamaad, mille sisse jäi ka väike osa võsa ning metsa. Päästjad kustutasid põlengu koos kohalike inimestega kell 20.04.

– kell 19.42 teatati häirekeskusele tulekahjust Pärnu linnas Reiu puhkekeskuse juures asuval terviserajal. Teadmata põhjusel põlesid terviseraja ääres kaks kuivanud puud, mis asusid teineteisest 1 kilomeetri kaugusel. Puud põlesid lahtise leegiga ning nendest kukkuvad põlevad oksad süütasid ümbruses olevad lehed ja kulu umbes kümne ruutmeetri suurusel alal. Päästjad likvideerisid põlengud kell 20.54.

SAAREMAA

  1. aprillil kell 10.16 teatas häirekeskusele Saaremaa vallas Metskülas elav inimene, et naaber teeb ohtlikult lõket. Lõkkeaseme ümber oli põlema süttinud ka kulu. Päästjad kustutasid lõkkeasemed ning selgitasid inimesele lõkketegemise reegleid.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.