Haapsalu lasteraamatukogus käis meteoroloogiapäeva puhul Eesti polaarsangar

Möödunud kolmapäeval tähistati kogu maailmas metoroloogiapäeva. Nii ka Haapsalus, kus lasteraamatukokku on külla kutsutud tõeline polaaruurija ja sangar Vello Park.

“Meil algas kevad, aga lõunanabal algas sügis. Seal on kõik vastupidi,” rääkis Vello Park Haapsalus teda päranisilmi jälginud lastele. “Inimesed käivad pea alaspidi, aga maa küljest lahti ei kuku. Ma tean, ma olen seal viis aastat elanud ja töötanud.”

Elukutselt on Vello Park geofüüsik. “Olen töötanud viis aastat lõunanabal. See on nagu teine planeet. Väga külm, väga tugev tuul,” rääkis ta. “Kui meil siin on 30 kraadi külma, siis kool enam ei tööta, aga minul oli miinus 86 kraadi – kolm korda madalam temperatuur. Kui meil siin on tuul 30 meetrit sekundis, siis on puud murtud ja tõeline torm, aga seal oli 60 meetrit sekundis. Te ei kujuta ette, mis see tähendab.”

1983. aastal süttis Vostoki uurimisjaama elektrijaam ja Vello Pakk koos teiste talvitujatega jäi polaaröötingimustes kütte ja valguseta. Ekspeditsiooniliikmete meelekindlus ja nutikus hoidis Vostoki töös ning viis talvitujat, sealhulgas Vello Park, said vapruse eest ordeni.

Park rääkis lastele ka Antarktika nime loo. Nimi on tulnud Arktikast ehk Põhjanabast. Antaktika on Anti-Arktika ehk põhjanaba vastand.

“Antakrtikas elavad pingviinid ja neid on õige erinevas suuruses,” rääkis Vello Park. “Kui mina seal töötasin, võtsin ükskord 40-kilose pingviini sülle, aga tema põrutas mulle nokaga, nii et haavaarm on siiamaani alles. Nüüd ei tohi pingviine puutudagi, et neid kaitsta.”

Park selgitas, et see hämmastav ja ebamaine manner on veel inimese poolt rikkumata. “Seadused on rangemaks läinud ja me peame neid järgima, et Antarktika säiliks. Käisin mõnda aga tagasi turistidega seal. Nende laevad reostavad Antarktikat – ise nägin. Öösel lasevad õlist vett otse merre. Järgmisel päeval vaatasin, pingviinid on õliga koos,” kõneles Vello Park. “Iga aasta käib praegu Antarktikas mitu tuhat turisti, aga see turism tuleb ära keelata.”

Vello Park kutsus Haapsalu lapsi Tallinnas lennusadamasse, kus asuva meremuuseumi juures tegutseb Eesti polaarklubi. Olgugi, et Velo Park on juba 80 aastat vana, on ta meremuuseumi laval Suur Tõll vahimadruseks.

Aga millega tegeleb meteoroloogia? “Jätke meelde – meteoroloogia, see on Maa ilma uurimine, sünoptika on ilma ennustamine. Need on kaks eri asja. Meteoroloogid naljatavad, et sünoptikapäev on 1. aprill,” muheles polaaruurija.

polaarmees 1 polaarmees 2 polaarmees 3 polaarmees 4 polaarmees 5 polaarmees 6 polaarmees 7 polaarmees 9 polaarmees 10

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.