Reedel algab kolm päeva kestev Kaitseliidu rattamatk „Veereme sajaga“

Homme algab üle Eesti kolm päeva kestev Kaitseliidu jalgrattamatk. Läänemaal on matka pidulik algus Haapsalu Lossiplatsil Vabadussõja mälestussamba juures kl 10.

Rattamatk „Veereme Sajaga“ toimub 13.-15. juulil ja see on kogu Eestit hõlmav üritus, millega tähistatakse Kaitseliidu 100. aastapäeva.

Matkal osalevad Kaitseliidu ja Kaitseliidu eriorganisatsioonide liikmed ning nende pereliikmed. Matkal on kaheksa põhilist trassi pikkusega 50 kuni 250 km. Kõikide lõpp-punktid on Paides.

Läänemaa noorkotkad jalgratastega 1939. aastal. F: Kaitseliit

Läänemaal algab matk Haapsalust

Läänemaal on rattamatka pidulik algus Haapsalu Lossiplatsil Läänlaste Vabadussõja mälestussamba juures Haapsalu lipuväljakul.

Avasõnad ütleb Kaitseliidu Lääne maleva pealik kolonelleitnant Rasmus Lippur. Läänlaste Vabadussõja mälestussamba ajaloost kõneleb nooremveebel Heiki Magnus. Rattamatkast osavõtjate ja kokkutulnute nimel asetab mälestussambale ühispärja Kaitseliidu Lääne maleva pealik kol-ltn Rasmus Lippur.

Edasi sõidame mööda Lihula maanteed ja pöörame Ridala kiriku juurde. Kiriku siseseinal asub 1928. aastal avatud Vabadussõja mälestustahvel kihelkonna kangelastele ning 2013. aastal avatud Kaitsleiidu Lääne maleva ohvitseride ja Läänemaa metsavendade mälestustahvel.

Sealt matkatakse Ridala-Nigula teele. Külastame C. Kreegi sünnikohta Saanikas ja teeme joogipausi. Cyrillus Kreek oli muuhulgas ka Lääne maleva muusikapealik.

Edasi suundume Lääne-Nigula kiriku juures asuva Vabadussõja mälestussamba juurde, pärast seda läbi Kirimäe Martnasse, kus külastame kiriku juures asuvat Vabadussõja mälestussammast. Martna kaupluse juures on ka söögi- ja joogipaus.

Martnast lähme Liivi suunas ja Liivilt pöörame Üdruma poole. Üdrumal teeme peatuse 1918. aasta lahingupaiga mälestusmärgi juures. Sealt sõidame tagasi Liivi poole ja võtame suunaks Kullamaa Vabadussõja mälestussamba. Vabadussõja mälestussammastest ja mälestiste ajaloost räägib nooremveebel Heiki Magnus. Pärast seda sõidame Kullamaa keskkooli, kus on ka esimese päeva lõpp ja ööbimine.

Teine päev

Teist päeva alustame Kullamaa Vabadussõja ausamba juurest kell 10 ja liigume Raplamaa poole. Kulgeme mööda Märjamaa-Koluvere teed Sipa sillani ja sealt pöörame ära Sipa-Varbola teele, kus on joogipaus.

Jätkame teekonda Tallinn-Pärnu mnt suunas, ületame selle ja liigume Varbolasse. Seal teeme peatuse kaupluse juures, kus on söögi- ja joogipaus. Edasi võtame suuna Kaiu poole. Vahepeal külastame Varbola linnamäge ja Alu mõisa (Kaitseliidu kool). Teise päeva lõpetame Kaiu põhikoolis (Leandri tee 1, Kaiu alevik, Raplamaa), kuhu jääme ööbima.

Kolmas päev

Kolmandat päeva alustame kell 10 Kaiu põhikooli juurest ja võtame suuna Paide poole. Sõidame mööda Paide-Roovere-Kuimetsa maanteed. Vahastus teeme kaupluse juures väikese söögi- ja joogipausi ning külastame Vabadussõja mälestusmärki. Sealt edasi sõidame Paide vallimäele, kus on rattamatka lõpp. Sinna peaksime jõudma orienteeruvalt kl 14.

Rattamatka põhikorraldaja on Kaitseliit koos Kaitseliidu Allohvitseride Kogu ja spordiselts Kaleviga.

Heiki Magnus
nooremveebel

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.