Haapsalu lasteraamatukogus esineb tuntud Rootsi lastekirjanik Åsa Lind

Laupäeval, 26. mail kell 11 on Haapsalu lasteraamatukogus (Wiedemanni 11) külas viimaste aastate üks tuntumaid Rootsi lastekirjanikke Åsa Lind, kes kirjutab nii aime- kui ka ilukirjandust.

Åsa Lind. F: Leif Hansen

Kõige tuntumad on tema raamatud Liivahundist ja Zakarinast. “Liivahundi lood” sai aastal 2003 Nils Holgerssoni auhinna ja “Veel lugusid Liivahundist” oli samal aastal Augustipreemia nominendiks. Liivahundi vahvaid lugusid on tõlgitud juba 18 keelde. Eesti keelde on need jõudnud tänu Ülle Kiivetile. Järgmisel aastal ilmub eesti keeles ka sarja 3. osa “Liivahunt ja imeline maailm”.

Liivahunt on fantaasiaolend, mererannal ilmuv nähtamatu kaaslane, kes on tulvil ideid ja rõõmu, aga ka tõsiseid vestlusi ning tundub teadvat kõigest kõike. Ta ütleb raamatu peategelasele, kuueaastasele Zackarinale muuhulgas seda, et reaalsus on väga lai ja tähelepanuväärne koht, kus võib juhtuda absoluutselt kõike. Eks osalt ka seetõttu on Zackarinal kergem koos Liivahundiga maailma ja selle pimedusega hakkama saada.

Lastekirjanduse uurija Jaanika Palm on öelnud, et Liivahunt on justkui väikese Zakarina sisemine kompass, mis aitab tüdrukul leida teed iseendani. Kui külalised Zakarinal laulda paluvad, aga ta häbelikkuse tõttu esialgu keeldub, toob vestlus Liivahundiga soovidesse selguse ja tegutsemisjulguse. Samuti aitab Liivahunt Zakarinal mõista teiste inimeste tundeid.

Åsa Lind on ise öelnud, et ilukirjandus võimaldab tal uurida ja mõista reaalsust, aga ka keelt, mis seda reaalsust kirjeldada püüab.

Lind on Eestis seoses kirjandusfestivaliga HeadRead, kuid jõuab Haapsalu laste rõõmuks ka pealinnast kaugemale.

Liina Valdre
Lääne maakonna keskraamatukogu

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.