Kuidas leida koju sobivat raamaturiiulit?

REKLAAMTEKST: Olenemata sellest, kas riiulile paigutamist ootab kastide viisi raamatuid või paar lemmikteost, on koju vaja raamaturiiulit. Pole vist teist mööblieset, mille osas oleks valik niivõrd lai: materjal, disain, välimus, riiulite arv, laius, kõrgus ja sügavus.

Piisab sellest, kui e-poes põrandariiulite kategooria lahti teha ning silme eest võib lausa kirjuks lüüa. Seda võimalusterohkust saab muidugi enda jaoks ära kasutada ning leida variandi, mis lisaks funktsionaalsusele ka silmailu pakub.

Unelmate kodu igale raamatule

Raamaturiiul võib olla tehtud nii laminaadist, täispuidust, vineerist, plastist kui ka metallist. Laminaadist ja vineerist raamaturiiulid on oma hinna poolest kõige kättesaadavamad, mistõttu neid on ka enim poodides näidistena väljas.

Täispuidust raamaturiiulid on soliidsemad ning ka kaalult raskemad, aga reeglina on need kallimad, mistõttu see valik ei pruugi alati otstarbekas olla. Plastist raamaturiiul võib materjali võimaluste tõttu olla tõeliselt huvitava disainiga ning metallist raamaturiiul lisab mõnusa futuristliku noodi ruumi sisustusse.

Leidnud välimuse poolest meeldiva riiuli, peab enne ostu sooritamist üle kontrollima, et see koju ka ära mahub.

Kui on kindel mõte, kuhu raamaturiiul paigutada, saab antud koha ära mõõta – kõrgus, laius ja sügavus. Teada mõõtude abil on lihtne tellida või osta ruumi sobivat mööblieset.

Ettevaatlik tasub olla riiulite sügavuse hindamisega – kui riiul peaks teistest mööbliesemetest märkimisväärselt sügavam olema ning tikub muidu ühtlases mööblireas tuntavalt ettepoole, võib see üldmuljet pisut häirima hakata.

Teine oluline mõõt on raamaturiiuli kõrgus. Laeni küündiv raamaturiiul võib olla küll võimas vaadata, ent kui ülemistelt riiulitelt ilma tooli abita asju kätte ei saa, jäävadki need niisama tühjaks.

Raamaturiiul kui ruumijagaja

Enamik raamaturiiuleid paigutatakse seina vastu, kuid avariiulitega ning tagaseinata mudel võib olla ka väga hea ruumijagaja. Kuigi ta jaotab ruumi osadeks, siis samal ajal on ilma tagaseinata raamaturiiul piisavalt õhuline, et toas mitte lämmatavat ruumikitsikust tekitada. Avariiulite ainsaks murekohaks kipub olema tolmu kogunemine.

Kellele tolmu pühkimine ei meeldi, siis tasub eelistada ustega raamaturiiulit. Klaasuksed aitavad nii kapisisemust tolmuvabana hoida, kui lubavad ka näha, mis on riiulitel, sest ei pea ju piirduma ainult raamatutega.

Teoste kõrvale võib panna ka muud: nipsasjad, mälestusesemed reisidelt, pildid jne.

Viimase aja üheks moeks on redeli tüüpi riiulid, mis sobivad paljudesse erinevatesse ruumidesse. Nendel mudelitel on alumised riiulid kõige laiemad ja mida kõrgemale jõutakse, seda kitsamaks need muutuvad. See lubab hoiustada riiulitel erineva laiusega raamatuid ja samas jätab koju piisavalt avarust.

Mööblit ühest elukohast teise kolides võib ühes tükis riiuli liigutamine läbi ukseava ja trepikoja olla keeruline just mõõtude tõttu, kuid õhemast materjalist riiulid on kaalult pigem kerged, ning nende liigutamine kahe inimesega lihtne.

Kohale tarnitakse enamik raamaturiiuleid siiski kokku panemata kujul ja reeglina mitmes pakis, mis teeb selle transportimise suhteliselt lihtsaks.

Isiklik raamatukogu ühes kohas

Ja muidugi ei saa kõrvale jätta tervet seina katvat raamaturiiulit, mille abil saab kodus terve ruumi muuta justkui lugemistoaks või miniraamatukoguks. Aja jooksul kogunenud raamatukollektsiooni puhul tasub arvestada sellega, et raamatuid on erinevas suuruses ning siis võib mitut mõõtu teoseid mahutav riiul kindlasti ära kuluda.

Väga madalatele riiulitele ei pruugi suurema formaadiga raamatud püstiselt ära mahtuda ja kitsaste riiulite puhul võivad mõned raamatud üle ääre rippu jääda ning aeg-ajalt isegi maha kukkuda.

Kui ei ole väga suurt raamatukollektsiooni, võib valida väiksema riiuli või eriliste ilustustega mudeli, mis on juba omaette vaatamisväärsus.

Paljudele raamaturiiulitele on võimalik juurde osta mooduleid, et sobival ajal kas kõrgusesse või laiusesse kasvada ning ka äsja koju toodud raamatud turvaliselt ära mahutada.

Kaup24.ee mööblivalikust leiab lisaks riiulitele ka palju muud huvitavat.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.