TÄNA MAALEHES: Lapik maa oli peavoolu maailmapilt pikka aega

Akadeemik Tarmo Soomere: lapik maa oli peavoolu maailmapilt pikka aega

Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere ütleb Maalehe usutluses, et libateaduse lätted on selles, kui teadlane asub välja otsima vaid endale sobivaid fakte ja teised jäetakse kõrvale. Samas me ei tohi “alternatiivseid fakte” sildistada ega eemale tõugata.

Arvo Kukumägi oli ideaalmaastike mees – setu suurlinna katusel

“Mees peab hell olema. Ja see käib läbi silma, mitte läbi mölina,” meenutab oma sõbra Arvo Kukumägi kunagi öeldut mõtteid Margus Mikomägi. Surm on selge ja sirge, pikk… Sina, Kuku, olid pikk mees linnas, roos rinnas. Nüüd alatiseks. Jää hüvasti.

Jüri Aarma annab aru: kuidas “Mnemoturniiris” tegelikult vastuseid välja mõeldakse

Tänavu täitub pool sajandit mälumängusaatel “Mnemoturniir”, mille salvestustel lendu lastavast vaimukusteparaadist jõuab kuulajani see asjalikum osa. “Tarkade klubi” liige Jüri Aarma kirjutab, kuidas tegelikult õigete vastusteni jõutakse.

Päev presidendi sabas: minust nad sinna kirmaskile maha jäid

Õigupoolest oli ajakirjanikul Bianca Mikovitšil eelmisel kolmapäeval plaan kaasa teha ainult presidendi käik idapiirile, kuid kohtumised setudega muutusid nii hoogsaks, et üsna rumal olnuks poole pealt lahkuda. Maaleht toob lugejateni Bianca meeleoluka reportaaži presidendi kohtumistest setudega.

Heldur Karmo intervjuu 20 aastat pärast surma

6. mail oleks tuhandete laulutekstide autor Heldur Karmo saanud 90aastaseks. Õnneks lubavad tema laulude sõnad oletada, mismoodi vastanuks 20 aastat tagasi lahkunud mees olulistele küsimustele praegu. Intervjuu tegi Sulev Oll.

Eesti naised ostavad suures koguses maltsa ja nõgest, et välisturge vallutada

Tavalised umbrohud on väega taimed, sisaldades palju kasulikku. Sellest teadmisest lähtuvalt ostab Eesti naiste loodud idufirma kokku suures koguses maltsa ja nõgest ning valmistab neist pulbrit. Eestis populaarsust koguva tootega soovitakse nüüd välisturge vallutada.

Kuidas suitsuvorst saab endale lõhna?

Kui osa tootjaid on naturaalsuitsu asendanud suitsumekilise deodorandiga, millega tooted üle lasta, siis Ida-Viru ainuke lihatööstus talitab endiselt elava tule ja ehtsate lepahalgudega. Maaleht uuris, kuidas suitsuvorst saab endale lõhna?

Maainimesed protestivad riigiasutuste Tallinnast väljakolimise vastu

Näiteks Saaremaa ja Hiiumaa rahvakultuurispetsialistid ei ole nõus käima Viljandis koolitustel, kui Rahvakultuuri Keskus kolitakse pealinnast Lõuna-Eestisse, nagu kultuuriministeeriumi kava seda ette näeb.

Kodumajutus läheneb hotelliteenusele pikkade sammudega

Eestis on paar tuhat veebiportaalide kaudu kodumajutust pakkuvat korteri- või majaomanikku, kelle teenus võtab iga aastaga rohkem turgu hotellidelt. Kontroll nende tegevuse üle muutub aga karmimaks.

Dinosauruste lend tulevikku jätkub

Õpikufakt on, et dinosaurused surid välja 66 miljoni aasta eest. Tõenäoliselt meteoriidiplahvatuse tagajärjel. Ometi toitub inimene neist siiani ja naudib nende laulu, kirjutab Tiit Kändler.

Ennenägematud pildid kärnkonnade elust

Igal kevadel käib Ekspress Meedia fotograaf Rauno Volmar Lääne-Virumaal Äntu Valgejärves vee pealt ja vee alt pildistamas ning filmimas kärnkonnade tegemisi. Maaleht toob nii paber- kui digilehes ennenägematud pildid kärnkonnade elust ka lugejateni.

Põhjaka mõisa kokad üllatasid Jaapanis astelpaju ja angerjaga

Põhjaka kokad Ott Tomik ja Märt Metsallik valmistasid maaeluministri visiidi ajal Tokyos kõrgetele külalistele Eesti toorainetest hõrgutisi, üllatades jaapanlasi astelpajumarjade ja marineeritud angerjaga.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.