Risti kooli õpilane võitis Peterburis poistekooriga Kalev koorikonkursi

15941462_1226510814052142_3698703526987986542_nRisti põhikooli õpilane Kahro Küla võitis Eesti Meestelaulu Seltsi üle-eestilise poistekoori Kalev koosseisus Peterburis koorikonkursi „Laulud Neeva kohal“ Grand Prix.

Rahvusvaheline festival „Youth of the Planet“ peeti Peterburis 6.-9. jaanuaril.

Konkurss oli Peterburi Riiklikus Akadeemilises Koorikapellis. Kalevi poistekoori (dirigendid Indrek Vijard ja Kuldar Schüts) kavasse kuulusid teosed Andres Lemba, Pjotr Tšaikovski, Cyrillus Kreegi ja Tom Fettke sulest. Lisaks esines koor Kaasani katedraalis ja lõpetamisel Jaani kirikus.

Koorikonkursil osales 22 koori Valgevenest, Lätist, Eestist ja eri Venemaa linnadest.

Žüriisse kuulusid Dmitri Stefanovitš (esimees), Pjotr Potšinštšikov Helsingist, Igor Solovjov, Jelena Ptšelintseva ja Boris Vorontsov.

Sõidu korraldaja Varje Vürsti sõnul oli sõit väga emotsionaalne ja põnev – hoopis teistsugune, kui lääne poole reisides. Eesti on küll koorilaulumaa, aga mitte kõik koorilauljad ei saa öelda, et on laulnud ajaloolises Peterburi Riiklikus Akadeemilises Koorikapellis, ühes maailma parimas kontserdisaalis. See on vanim professionaalse muusika asutus Venemaal, esimest korda esines selles saalis koor 12. augustil 1479. aastal. Kogu Venemaa professionaalse muusikakultuuri arengus on just see kontserdisaal olnud väga olulise tähtsusega.

Teine esinemine oli ühes Peterburi suuremas katedraalis, Kaasani Jumalaema katedraalis, mis ehitati 1801-1811. Alates 1932. aastast muudeti katedraal religiooni ja ateismi muuseumiks ja alles alates 1991. aastast on see jälle avatud teenistuste ja kontsertide läbiviimiseks.

Tähenduslik on ka see, et Eesti poistekoorile kuulutati Grand Prix just Eesti Jaani kirikus, kus kõikjal seintel olid pildid Eestist ja sisse astudes võttis meid vastu Eesti lipp.

Tiina Puusalu

One Response to "Risti kooli õpilane võitis Peterburis poistekooriga Kalev koorikonkursi"

  1. läänlane   14. jaan. 2017 at 11:05

    Koori kooseisus oli veel üks Läänemaa noormees, Kaaro Saatmäe.

    Vasta

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.