Maalehe suur ülevaade: Eestis seisab tühjalt terve linna jagu kolhoosimaju

Maalehe toimetus koostas esimest korda Eestis ulatusliku ülevaate kolhooside-sovhooside ajal ehitatud kortermajade arvust ja seisukorrast. Selgus, et  Eestis ootab Põlva linna jagu lagunevaid kolhoosimaju uusi elanikke või siis lammutamist. Kuuel leheküljel kirjeldame majade olukorda ning ka ideid nendele uue elu andmiseks. Lisaks pakub Maalehe digileht täpsemat ülevaadet nendest kortermajadest valdade kaupa.

Kas hiiliv venestamine?

Ühes uue valitsuse võimuletulekuga on rakendumas või ettevalmistamisel mitu algatust, mis laiendavad vene keele kasutamist Eesti asutustes. Argo Ideon uurib, kas see on juhuslik kokkulangevus või selge suund.

image002Andrus Vaarik: ärge ajage lastele asju kokku, andke neile korralik haridus

Näitleja Andrus Vaarik ütleb intervjuus Jüri Aarmale, et ühelgi teisel maal ta end elamas ja töötamas ette ei kujutaks ning ei ole sellest ka unistanud. Üleüldse pole unistamisest tolku, parem on tegutseda. Tema sõnul on harimatus üks meie põhihädadest. “Saagem targaks, siis saame rikkamaks ja ei pea tegelema lollustega.”

Talv veab seanahka. Mis saab ilmast edasi? 

Kuigi kõvemad külmad on möödas, tuleb ilmatark Margus Arge sõnul jaanuaris-veebruaris veel üksikuid külmalaineid. Sünoptikute arvates võib aga ilm märtsis talvist nägu näidata. Maaleht uurib, millist ilma ennustatakse lähikuudeks?

Kahel kohal töötav inimene peab maksma riigile raha tagasi

Järgmisest aastast tõuseb tulumaksuvaba miinimum tänavuselt 180 eurolt 500 eurole. Kes saab sissetuleku mitmest allikast (palgad, lisatasud), maksab riigile kopsaka summa tagasi. Astmelise maksuvaba miinimumi rakendumine aastast 2018 muudab senise lihtsa ja arusaadava üksikisiku tulumaksusüsteemi keeruliseks. Sest alles 2019. aasta esimeses pooles tuludeklaratsiooni esitamise ajal selgub, kui palju inimesel tegelikult tulumaksu maksta tuleb.

Vigala Sass mängis korvpalli suletud silmadega

Maalehe uus lugudesari Vigala Sassi õpetused kirjutab sellest, kuidas Aleksander Heintalu sai endale ravitseja võimed. Selles lehes on juttu, kuidas Sass lõi endale teise mina ning jooksis ja mängis korvpalli suletud silmadega.

Talirapsi põllud on ohus ka tänavu

Mullune talv hävitas pooled talirapsi põllud. Spetsialistid soovitavad praegu labidaga natuke põllul toimetada, et saada teada, mida tegid eelmise nädala külmad ja mis tänavu ees ootab.

Mis teater on, miks teater on?

Margus Mikomägi küsib seda Sirbi peatoimetaja ja teatrikriitikult Ott Karulinilt, näitekirjanik ja lavastajalt Urmas Lennukilt, lavastaja ja näitlejalt Siim Maatenilt ning dramaturg ja lavastajalt Ivar Põllult.

Pikemalt loe Maalehest

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.