​Läänemaa Noortekogu toetab viie vaheaja süsteemi

Võrdlev graafik praegusest ja tulevasest õppekoormusest. F: haridus- ja teadusministeerium
Võrdlev graafik praegusest ja tulevasest õppekoormusest. F: haridus- ja teadusministeerium

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi on juba allkirjastanud määruse, mis lisab 2017/2018. õppeaastast kevadsemestrisse viienda vaheaja. See tähendab, et koolilastel saab olema nelja asemel viis vaheaega, kuid suvi muutub lühemaks. Suve lühemaks muutumine on ka peamine vastuargument viie vaheaja süsteemile.

Veel 2016/2017. aastal üldkasutuses olev süsteem on jaotatud neljaks õppeperioodiks, kus need jaotuvad järgmiselt: I periood 37 päeva, II periood 39 päeva, III perioov 49 ja IV periood 50 koolipäeva.

2017/2018. õppeaastal kehtima hakkav süsteem on jaotatud viieks õppeperioodiks, kus need jaotuvad vastavalt: I periood 36, II periood 40, III periood 35, IV periood 34 ja V periood 30 koolipäeva.

“Viie vaheaja süsteemi selgeks plussiks on õpikoormuse ühtlustamine. See annab võimaluse õpilastel korrapärasemalt puhata,” ütles Läänemaa Noortekogu (LNK) juhatuse liige Birgit Aljaste.

Suve lühemaks muutumine ei ole Läänemaa Noortekogu liikmete arvates probleem. “Õpilased vajavad lisavaheaega, et koolis käimine oleks stressivabam. Ei tasu karta suve lühenemist, sest ka kevadel on ilusad ilmad,” nentis Aljaste.

Paari nädalat suvist kooliaega ei ole vaja karta. “Igal koolil on õigus oma 175 koolipäeva korraldada nii, et õpe võib toimuda lisaks tavapärasele õppele ka e-õppena või mitteformaalse õppena väljaspool klassiruume,” lisas ta, leides, et õpilastelt ei taheta viie vaheaja süsteemiga midagi ära võtta.

Läänemaal on viie vaheaja süsteem kasutuses näiteks Läänemaa ühisgümnaasiumis. “Mina olen väga rahul. Pooldan, et kõikidel koolidel oleks ühesugune süsteem, sest hetkel on sõpruskonnas vaheajad erineval ajal ja nii on raske koos sõpradega plaane teha,” lausus Läänemaa ühisgümnaasiumi õpilane ja Läänemaa Noortekogu liige Brigita Põld.

“Reguleeritud vaheaegade süsteem kõikides koolides tuleb kindlasti kasuks lisaks sõpruskondadele ka peredele,” leidis sügisest Läänemaa ühisgümnaasiumis õpinguid alustav Läänemaa Noortekogu liige Dan Taidla, “kui mõnes peres on näiteks kaks last, kellest ühel on neli ja teisel viis vaheaega, siis on kogu aeg keegi koolis.”

“Pikka aega kehtinud riiklike vaheaegade süsteemi muutmine ja viienda vaheaja lisamine kevadesse aitab jaotada õppekoormust tervise- ja õppimissõbralikumalt,” võttis Läänemaa Noortekogu juhatuse liige Birgit Aljaste LNK liikmete ühtse seisukoha kokku.

Koolipidajale ehk kohalikule omavalitusele jääb endiselt võimalus direktori ettepanekul ja hoolekogu nõusolekul kehtestada siiski vaheajad oma äranägemise järgi. Läänemaa Noortekogu loodab, et kõik asjaosalised arvestavad otsuste langetamisel eelkõige õpilastele parima õpikeskkonna loomisega ja rakendavad eranditult viie vaheaja süsteemi.

Vaheaegade süsteem tuleb arutlusele ka 3. novembril Haapsalu kutsehariduskeskuses, kus toimub Läänemaa Osaluskohvik. Laudkonnas “4 või 5? Kumb on õnnenumber?” keskendutakse nelja ja viie vaheaja süsteemile, kus noored ja otsustajad saavad üheskoos arutleda ja välja selgitada, millised on Läänemaa noorte seisukohad. Lauajuhiks haridustehnoloog Airi Aavik.

Läänemaa Osaluskohvik 2016 Facebookis.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.