Suurbritannias valminud uuring võrdleb e-sigareti ja tubaka ohtlikkust

E-sigaret. F: Pixabay.com.
E-sigaret.

Äsja avaldatud Briti Kuningliku Arstide Kolleegiumi raporti kohaselt võivad e-sigaretid aidata ära hoida miljoneid surmajuhtumeid, sest tubakatoodete tarvitamine on peamine välditav surma põhjus.

“Pika ajalooga ja autoriteetse asutuse poolt erinevate uuringute põhjal valminud raport näitab, et e-sigaretid aitavad vähendada tubakatoodete kasutamisest tingitud haigestumust ja suremust, viies meid tubakavabale ühiskonnale üha lähemale,” ütles MTÜ E-sigareti müüjate ja kasutajate liit juhatuse esimees Ingmar Kurg.

Raport pealkirjaga “Nikotiin ilma suitsuta! Tubakatoodete kahjulikkuse vähendamine” sedastab, et hirm, nagu suunaksid e-sigaretid inimesi tubakatarvitamisele, on alusetu. Peaaegu kõik veipijad on olnud varem suitsetajad, kes on e-sigaretid kasutusele võtnud kui kordades tervisele ohutuma alternatiivi.

Erinevalt tavasigarettidest ei eraldu e-sigarettide puhul põlemisprotsessi jääke, sest tubaka ja paberi põlemise asemel toimub e-vedeliku aurustamine. Seetõttu ei eraldu ka kantserogeenseid ühendeid, mis põhjustavad tubakasuitsetajatel vähki. Briti tervisekaitseameti Public Health England hinnangul on e-sigaret tavasuitsust vähemalt 95% ohutum, Eurobaromeetri statistika andmeil aga tõhus vahend tavapärasest suitsetamisest loobumiseks.

20. mail jõustus uus Euroopa Liidu määrustik, mis seab e-sigarettidele ja e-vedelikele ranged kvaliteedi- ja ohutusnõuded. Näiteks tuleb toodete turvalisuse kohta esitada tõestatud andmeid, e-vedelike pudelid ei tohi olla suuremad kui 10ml ja vedelike nikotiinisisaldus võib olla kuni 20 mg/ml. Samas piirati tormiliselt arenevas valdkonnas uute toodete turule toomist 6-kuulise etteteatamise aja kehtestamisega.

Raport on kättesaadav siin: https://www.rcplondon.ac.uk/file/3563/

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.