Kaitsevägi kutsub üles homsel veteranipäeval riigilippe heiskama

2. jalaväebrigaadile lipu annetamise tseremoonia Tartus 19. aprillil. F: mil.ee
2. jalaväebrigaadile lipu annetamise tseremoonia Tartus 19. aprillil. F: mil.ee

23. aprillil tähistab Eesti neljandat korda veteranipäeva, mis alates 2014. aastast on ametlikult ka lipupäev.

Täna hommikul algusega kl 11 mälestatakse langenud kaitseväelasi Afganistanist Camp Bastionist toodud mälestusmärgi juures Paldiskis. Kell 13 algab Tartu Lõunakeskuses kaitseväelaste hokikohtumine, milles võtavad mõõtu Põhja- ja Lõuna-Eesti kaitseväelased.

Homsel veteranipäeval kell 11 avab Eesti sõjamuuseum Viimsis külastajatele suurtükkide, soomukite ja sõidukite angaari, kus asub ka kaitseväe Afganistani operatsiooni ajaloole pühendatud väljapanek. Tasuta ekskursioonid algavad kell 12, 14 ja 16 sõjamuuseumi giidide juhtimisel, uksed suletakse kell 18. Kohapeal saab kätt proovida automaadimudelist laskmises.

Muuseumis on avatud Afganistani-teemaline fotonäitus, muuseumi peahoones on kella kaheteistkümnest kolmeni lastele avatud töötoad. Keskpäeval saab jälgida nukuteatri etendust “Lutsukomm ja 200 vanaisa”, kus oma lemmiklugusid jutustab näitleja Tarmo Männard. Muuseumihoone ees on huvilistele avatud Kaitseliidu relvade ja varustuse näitus. Laupäeval algusega kell 12.00 peetakse Tori Püha Jüri kirikus jumalateenistust, millega mälestatakse kõiki Eesti eest võidelnud sõjamehi.

Veteranipäevaga seotud üritused algasid juba eelmisel nädalal, kui 16. ja 17. aprillil peeti Tartus ja Tallinnas heategevuslikku sinilillejooksu.

Eesti kaitseväe veteranid on need Eesti kodanikud, kes on kaitseväe koosseisus osalenud riigi sõjalisel kaitsmisel, rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil või on kodumaal teenistusülesannete täitmisel või Kaitseliidu tegevliikmena väljaõppel kaotanud püsivalt töövõime.

Kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide hulka kuulub ligi 3000 inimest. Kaitseväelased on välisoperatsioonidel osalenud alates 1995. aastast ning teeninud Horvaatias, Bosnia ja Hertsegoviinas, Liibanonis, Makedoonias, Iisraelis ja Süürias, Iraagis, Kosovos, Afganistanis, Malis, Adeni lahel, Vahemerel ja Kesk-Aafrika Vabariigis.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.